mandag, februar 13, 2006

Vaksine?

De som har lest mitt innlegg om Bindis allergi fikk vel med seg at hun ble veldig syk den dagen hun fikk vaksine. Det samme skjedde i fjor, men da fikk hun kortison. (Det fikk hun ikke denne gang). Hun hovner opp i snuta. Denne gangen var det ekstra ille fordi øynene hennes begynte å bule ut. Det var slimhinnene bak øynene som hovnet opp. Vi ble jo kjemperedde og ringte til vakthavende dyrlege. (Dette skjedde selvfølgelig på kvelden). Jeg snakket også med venninna mi, som er dyrlege.

Det som er tråkig er at alle sier forskjellige ting. Dyrlegen som satt vaksinen, råder meg til å sette en parvovaksine annenhvert år. Vaksinen som er vanlig i dag er en 4-i-en ting, som beskytter mot parvo, kennelhoste, smittsom leverbetennelse og valpesyke. Men hun mener at parvo er viktigst å være bekyttet mot. Hun sa også at hun bør ha en om en måned(!) allerede fordi hun fikk kortison for et år siden.

Venninna mi sier at hvis det hadde vært hennes hund så hadde hun ikke vaksinert mer i det hele tatt, og at vi bare får tenke på at de fleste andre hunder er vaksinert. Hun sier at det bare er tull at hun må vaksineres om en måned igjen fordi kortisonen hun fikk vare en så liten mengde at det ikke hemmet vaksineeffekten noe særlig.

Det samme sa vel vakthavende dyrlege jeg snakket med, men han mente at det var direkte farlig å fortsette å vaksinere fordi hun kan få en alvorlig allergisk reaksjon. Dyrlegen som satt vaksinen sier at det ikke er farlig, men ubehagelig.

Så da er spørsmålet: Hva gjør vi? Fortsetter vi å vaksinere? Eller skal vi la det være? Er det farlig ikke å vaksinere? Kanskje det er litt sant det at det er mye penger i vaksineprogrammene til veterinærer, og at de ikke trenger å vaksinere så ofte? Kanskje det IKKE er sant, og at de virkelig trenger vaksiner så ofte?

Jeg synes dette er veldig vanskelig. Hvis noen har erfaringer/kunnskap om dette, så skriv en kommentar!